Güneş Paneli Nedir?

5 Ekim 2020 Yazar Murat Turgut 0

Bir metal çerçeve içinde fotovoltaik hücrelerin birleştirilmesi ile oluşan pv modülü, güneşten gelen enerjiyi elektrik enerjisine çevirmeye yarar. Yapısında silikon içeren hücre, ilave olarak fosfor da barındırır. Çünkü silikon tek başına elektrik akımı taşıyamaz. N tipi ve P tipi silikon tabakadan oluşan fotovoltaik hücreler, üst katmanın da bulunan N tipi silikondan P tipi silikona  doğru elektron hareketi sağlar. Böylece manyetik alanın oluşturduğu boşluk da elektron akışı sağlanmış olur. Silikon katmanlarından oluşan fotovoltaik hücrelerin verimliliği şu an için %20 seviyelerindedir. Silikonun ise üst sınırının ise %29 olduğu bilinmektedir.

Güneş pilleri olarak da adlandırılan güneş panellerinin gelişen teknolojide daha çok verim sağlanması üzerine çalışma yapılmaktadır.  Daha fazla ışığın yakalanması, üretim maliyetini düşürmek başlıca ana sebeplerdir. Günümüz de güneş panellerinin verimi üzerine yapılan çalışmalar da elektronik aksamına da hatırı sayılır bir çalışma mevcuttur. Bunlardan biri olan maksimum güç noktasında izleme en çok bilinen ve önemsenen konudur. Bu sayede güneş panellerinin daha verimli kullanması sağlanmaktadır. Üretim maliyetlerinin düşük olması için yapılan çalışmalar insanların daha çok güneş enerjisi kullanmasına etki eden diğer bir konudur. Güneş panellerini kullanmak bir çok uygulama için elektrik üretmenin bedava yoludur.

Güneş panellerinin yerleşimi, dc kablolama, uyumsuzluk, maksimum güç noktası, sistemin verimliliğin düşmesine etken olabilir. Güneş panelini kurarken eğim açısı, gölgelenme durumu, bağlantı şekilleri çok önem ifade etmektedir. Güneş panelleri sınıf olarak da ayrılmaktadır. A,B,C sınıfı olarak da bilinen harfi ifadeler de amaç güneş panellerinin verimliliğinden tutunda üstündeki herhangi bir deformasyona kadar gidebilir. Burada en çok kullanılan A sınıfı güneş panelleridir. Güneş panelleri ülkemiz de genel olarak 25 yıl garanti süresine sahiptir. İlk 10 yılda %90  ve 25 yıl sonunda %80 verimlilik ifadesine yer verilir. Şu anda çin bazlı hücre üretiminin olmasından dolayı ithal olarak imal edilen hücreler burada birleştirilerek tüketicinin hizmetine sunulmaktadır. Burada önemli olan hücrelerin kaliteli ve doğru şekilde panel haline getirilme sürecidir. Şuan da ülkemiz de güneş sektörün de güneş panelini doğru üreten firmalar mevcut durumdadır. Güneş enerjisi kurulumu yaparken doğru firma tercihi size elektriği bedava bir şekilde verimli halde sunma olanağı doğurmaktadır.

Güneş panelleri gelişen teknoloji de daha gelişir olarak artacaktır. Yapılan araştırmalar sahra çölünden fazla elektrik ihtiyacına sahip olan dünyamız da güneş enerjisinin bizler için bir gereklilik olduğunu ortaya koyuyor. Bizler güneş enerjisi sistemini kullanarak hem cebimize hem de devletimize katkı sağlayabiliriz. Temiz hava ise bizler için ayrı bir avantajdır. Güneş ile kalın..

Güneş Enerjisi Nedir?